Vierdaagse opleiding aromazorg

Start
20 september 2022
Tijdzone
UTC+2
Adres
De Kluizerij, Aalstersedreef 1, 1790 Affligem   Bekijk kaart

520,00

Beschikbaar

Totaal
Categorie:

Aromazorg als complementaire zorg

Vierdaagse opleiding met Veerle Waterschoot

Met deze opleiding beogen wij cursisten te scholen in de boeiende wereld van aromatherapie om op een geïnformeerde, doelgerichte en veilige manier etherische oliën te implementeren in de complementaire zorg en comfortzorg. Dit concept heet aromazorg.

Het inzetten van etherische oliën en hydrolaten levert een belangrijke en waardevolle bijdrage aan het comfort van de zorgontvanger, (chronisch) zieken, kankerpatiënten, personen met dementie, personen met een beperking, … alsook in de palliatieve zorgfase en stervensbegeleiding. Eveneens biedt aromazorg een waardevolle bijdrage aan het fysieke en psycho-emotionele welzijn van de zorgverstrekker zelf.

Complementaire zorg is in deze opleiding het uitgangspunt en alle deelaspecten van zorg komen aan bod: aromazorg voor fysiek welzijn, psycho-emotionele ondersteuning, mentale en spirituele processen en sociale ondersteuning. Deze zorggebieden worden toegelicht aan de hand van casusbesprekingen en onderbouwd met veel praktijk en concrete handvaten. Ook de praktische implementatie van aromazorg in de keuze voor comfortzorg wordt besproken. Het is een interactieve vorming, gericht op praktijk en op integratie van aromazorg in het huidige werkveld, bewust van de problematiek ‘tijd en geld’.

 • LesgeverVeerle Waterschoot
 • Duur4 dinsdagen telkens van 9u30 tot 16u30
 • LocatieDe Kluizerij, Aalstersedreef 1, 1790 Affligem
 • Min12
 • Max20
Data
dinsdag 20 september 2022 dinsdag 04 oktober 2022 dinsdag 18 oktober 2022 dinsdag 08 november 2022

Na afloop van de opleiding ontvang je een attest van deelname.

Programma

Dag 1, 2 en 3: Praktijkgerichte lesdagen 
 • Wat is aromatherapie en aromazorg?
  Welke mogelijkheden biedt aromazorg binnen de complementaire zorg en comfortzorg?
 • Opname van etherische oliën via de luchtwegen:
  Scheppen van een ondersteunende sfeer in de ruimte in verschillende contexten, zowel met een fysiek doel als voor emotioneel en sociaal welbevinden, dit eveneens met een link naar de 4 seizoenen. Zorg voor de ademhaling en creëren van rust.
 • Opname van etherische oliën via de huid:
  • Aromazorgbad (lig-/voet-/hand-/armbad)
  • Zorg voor de huid met aandacht voor specifieke huidproblemen
  • Protocol voor aromawondzorg
  • Aromazorgmassages: zie lesdag 4
 • Zelfzorg tijdens en na kankerbehandeling.
  Ondersteuning voor een goede nachtrust.
  Aromazorg in de palliatieve fase en de stervensbegeleiding.
  Zelfzorg voor de zorgverlener.
 • Praktische organisatie van de implementatie van aromazorg in het werkveld.
Dag 4: Aromazorgmassages

In een aromazorgmassage worden tastzin en reukzin gecombineerd. Deze combinatie verlevendigt het aanraken en ontspannen en maakt dit tot een bewuste ervaring. De technische opbouw van elke massage is eenvoudig. Welgekozen etherische oliën helpen bij het afstemmen op elkaar (gever en ontvanger) en op jezelf. Ze verdiepen en verlengen ook het effect van de ontvangen massage.
De waarde van deelmassages. Hoofd, handen en voeten zijn uiteinden van het lichaam. Via de reflexzones en via de aromatische bereidingen bereikt men het hele lichaam en ervaart de ontvanger fysieke ontspanning, emotionele geborgenheid en vaak ook pijnvermindering. Dit zijn waardevolle ervaringen van contact in nabijheid.
Ook enkele energetische behandelingen op de kledij worden geoefend. Deze worden uitgevoerd zonder het gebruik van olie, wel met het inzetten van begeleidende etherische olie. Ze brengen snel en effectief rust bij zowel ontvanger als gever.

In deze praktijkdag wordt elke aromamassage/behandeling zowel gegeven als ontvangen.

 • een aroma-handmassage
 • een aroma-voetmassage
 • een aroma-hoofdmassage
 • korte energetische behandelingen op de kledij
Een online evaluatiesessie: 

Deze vierdaagse opleiding wordt afgerond met een online evaluatiemoment via zoom: Hoe is de integratie van aromazorg in het werkveld verlopen? Casusbespreking en beantwoorden van vragen.

Doelgroep

Verpleegkundigen, zorgkundigen, ergotherapeuten, kinesisten, animatoren, thuiszorg, mantelzorgers en alle geïnteresseerden die aromazorg wensen in te zetten bij ouderen, chronisch zieken, in de palliatieve zorgverlening, tijdens en na kankerbehandeling, in de zorg voor personen met dementie, …

Data en prijs

Dinsdagen 20 september, 4 oktober, 18 oktober en 8 november 2022, telkens van 9u30 tot 16u30.
Online evaluatiemoment via zoom op maandagavond 28 november 2022 (tijdstip nog te bepalen in overleg met de deelnemersgroep)

€520 incl. btw (inclusief online evaluatiemoment, syllabus, studiekit van 16 flesjes EO 1ml, een flesje massageolie 30ml, drank, versnapering en een lunch voor elke opleidingsdag)

Voor de pauzes wordt koffie/thee/water en een versnapering voorzien. De lunch omvat koud buffet (brood/salade/kazen/soep)

Lees meer over de annuleringsvoorwaarden.

Lesgever

Veerle Waterschoot

Veerle Waterschoot (°1957) werkt sinds 1992 professioneel met fyto- en aromatherapie.
Planten, bomen, hun geurstoffen én ook de bijen beschouwt ze als haar leermeesters in het mysterie van het leven. Wetenschappelijke kennis en oude traditionele wijsheid uit vele therapieën en levensfilosofieën integreert ze tot praktijkgerichte inzichten die ingezet kunnen worden in preventie en zorg voor vitale gezondheid van lichaam en geest.
Gebeurtenissen in haar eigen leven zetten een zoekwerk op gang om aromatherapie in te zetten in de palliatieve zorgverlening en de complementaire zorg voor personen met dementie. Onder leiding van geriater en psychiater Rien Verdult kwam het boek ‘Contact in nabijheid’ tot stand. Het concept ‘Aromazorg’ blijft voortdurend evolueren op basis van nieuwe ervaringen en inzichten in deze levensprocessen.
Vanuit een jarenlange praktijkervaring en samenwerking met andere therapeuten en met artsen heeft ze een grote kennis en inzicht opgebouwd over de hydrolaten. Dit heeft ze neergeschreven in haar boek ‘Hydrolaten. Therapeutische, cosmetische en culinaire gids’. In deze fase van haar leven is er zorg en aandacht voor het doorgeven en uitwisselen van kennis en ervaring.

Inschrijvingen

GDPR

  Deze website maakt gebruikt van cookies om je gebruikservaring te verbeteren.